Interjú Pados Eszterrel coach, tréner, szervezetfejlesztő, HR-tanácsadóval

Interview with Eszter Pados, coach, trainer, OD and HR consultant

 1. Mikor és miért döntöttél úgy, hogy coach leszel?

2009-ben a Pécsi Tudományegyetemen az egyik coaching órámon a HR tanácsadó képzés keretén belül. 

Úgy látom, hogy sokan, akik a segítő szakmát választják, előtte rögös utakat járnak be. Ez velem sem volt másképp. Hiszem, hogy mindennek oka van. Nincsen jó vagy rossz. Olyan van, hogy nehezebb éppen, ami általában egy vagy több megoldandó feladat, vagy egyszerűen egy olyan esemény, amit meg kell tanulnunk elfogadni. A pozitív pszichológia és a coaching számomra nem azt jelenti, hogy mindig rózsaszín szemüveget viselünk, akár önmagunkat is becsapva, hanem azt, hogy a problémákra kihívásként tekintünk és hisszük, hogy rendelkezünk a megoldáshoz szükséges összes erőforrással.

 

 1. Milyen képzés(eke)t végeztél el? Tervezel még valamilyen (coach, tréner szakmával kapcsolatos) képzés elvégzését?

Végzettségem szerint okleveles bölcsész vagyok (andragógia és nyomtatott sajtó szakirányon), illetve emberi erőforrás tanácsadó diplomával is rendelkezem. Az évek során több szakmai képzésen is volt lehetőségem részt venni; különböző coach képzések, tréner, szervezetfejlesztő, személyes hatékonyság, tesztek a munka világában, projekt menedzsment, terápiás kutya felvezető, stb… Folyamatosan törekszem arra, hogy frissen tartsam a tudásom, tovább képezzem magam, mindig tanulok valamit. Tervben van egy állatasszisztált coach és tréner képzés (ennek előfeltétele egy önismereti csoportban történő részvétel, ami már el is kezdődött), illetve szemezek a PTF coach képzésével is.

 

 1. Mivel foglalkoztál előtte? Maradtál a pályán vagy a coaching lett a fő hivatásod? 

Dolgoztam vállalatirányítási rendszer bevezetési projekten, fejvadászként/tanácsadóként és HR-es munkakörben is multinacionális környezetben (a kedvencem a szervezetfejlesztési projekt volt). Azt gondolom, hogy szerencsés a karrierem, mivel 15 év alatt bepillantást nyerhettem több iparág világába is különböző munkakörökben. Mind a gyerekekkel való foglalkozás, mind pedig a coaching régi álom volt számomra, azonban úgy gondoltam, hogy megfelelő élet- és szakmai tapasztalatra van szükségem a hiteles támogató munkához.

 

 1. Hogyan változott meg az életed amióta elvégezted a coach képzést / amióta coachként dolgozol?

Irányba tett. És azóta úton vagyok. Talán a szemléletváltás a legfontosabb. Sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok, amit persze mindig lehet tovább fejleszteni. Másképp kommunikálok, empatikusabb lettem. Hálás vagyok, hogy kaptam egy másmilyen szemüveget ahhoz, hogy hogyan nézzek önmagamra és a világra. 

 

 1. Mik a terveid a coach szakmán belül, mit szeretnél elérni?

Elsősorban szeretnék egy olyan vállalkozást felépíteni, mely értékes és hasznos mások számára. Nagycsaládos anyukaként fontos számomra a rugalmas munkavégzés, emellett a 3 kutyánkkal is napi szinten szükséges foglalkozni. Szeretnék példaértékű szakember lenni a saját területemen és az álmom az, hogy állatasszisztált foglalkozások keretében támogathassam az embereket egy boldogabb élethez vezető út megtalálásában.

 

 1. Mi a legnagyobb kihívás számodra a coach szakmán belül?

Egymás tisztelete, elfogadása, támogatása és összefogás. 

 

 1. Miben rejlik szerinted a coaching ereje?

A kérdésben. A megfelelő kérdésnek olyan gondolatindító ereje van, ami szerintem semmihez sem fogható. Ráadásul ezek a kérdések mindig megmaradnak az emberben, tovább dolgoznak. A jó kérdéshez bátorság kell; egyrészt feltenni, másrészt az ügyfél részéről őszintén válaszolni, merni tükörbe nézni

 

 1. Ha tudod és szeretnéd, oszd meg velünk az eddigi legütősebb sikeredet, amit egy coaching ülésen és/vagy folyamatban értél el! 

Nincsen. Minden folyamat önmagában csodálatos. Azt gondolom, hogy már ahhhoz is bátorság kell, hogy támogatást kérjen valaki, ha érzi, elakadás van az életében. Az az ügyfél, aki pedig meg is teszi a változáshoz szükséges lépéseket, becsületre méltó. Jó érzéssel tölt el, hogy látom a hozzám fordulóknál a fejlődést, és hálás vagyok a bizalomért, amiért engem választanak, hogy kísérjem őket az útjukon.

 1. Olyannak, aki még sosem hallott a coachingról, miképpen tudod meghatározni, közelebb hozni a számára?

Legegyszerűbben talán megoldásfókuszú beszélgetésként definiálnám, ahol az ügyféllel közösen partneri viszonyban dolgozunk együtt. Közösen meghatározásra kerül a folyamat célja, aminek az elérésén dolgozik az ügyfél, és tesz. Nagyon fontos, hogy ez egy “csinálós” műfaj, ha csak beszélgetünk valamiről, az kevés a változáshoz.

 

 1. Milyen módon lehetne szerinted javítani a coachok széles társadalmi megítélésén?

Információ átadással, hiszen sokan még mindig nem tudják, hogy mit is jelent pontosan. Maga a coach, coaching szó már benne van a köztudatban, de a valós tartalmát, módszertanát nagyon kevesen ismerik. Emellett profi munkával. Az elégedett ügyfelek jó hírét viszik a szakmának.

 

~

 

 1. When and why have you decided to become a coach?

In 2009, in one of my coaching classes within the HR consultant course at the University of Pécs. Usually people who end up in a helping profession have been through some thick and thin - and my story is no different. I believe everything happens for a reason and that there is no good nor evil. There are events, or series of events, which we need to accept, embrace or solve as a task. Positive psychology to me does not mean we need to wear pink glasses, even at the expense of tricking ourselves into believing everything is ok, but rather that we approach problems as challenges and that we believe we have all the necessary resources for solving them.

 

 1. What kind of training(s) did you complete? Are you planning any other courses or trainings (related to coach and trainer profession)?

I graduated from Faculty of Arts, my majors were adult education (andragogy) and press. I also have a HR consultant degree. I was lucky enough to take part in a number of professional trainings; various coach, trainer, OD, personal efficiency and test courses, courses about project management, therapeutic dog handler, etc. I would like to update my knowledge regularly. I have set out to become an animal assisted coach and PTF coach.

 

 1. What was your original profession? 

I worked on a project that introduced a corporate governance system, I worked as a headhunter, consultant and HR person for a multinational company (my favourite was the organisational development project). I think I was fortunate to try myself out in various positions in companies in various industries. Both working with children and coaching have been my dreams forever, but I needed the appropriate life and professional experience to be able to provide credible support.

 

 1. How has your life changed since you became a coach?

It put me on the right path and I am still on that path. The change of perspective is probably the most important. I am much more balanced and empathetic. I am grateful to be able to look at myself and at the world through different lenses.

 

 1. What are your plans as a coach, what would you like to achieve in the coaching profession?

First of all, my aim is to build a company that is valuable and useful to others. As a mother of three kids and in a household with three dogs, flexible work is of outmost importance. I would like to be a role model in my own profession. My dream is to guide people to a more happy life through animal-assisted sessions.

 

 1. What is the biggest challenge for you in the coaching profession?

Respecting, accepting and supporting one another.

 

 1. What is the main power of coaching?

The questions. The right question can be a powerful thought-ignition. What is more, the right question stays within the person, continues to work further. A good question takes courage, both from the person asking it, but also from the person answering it, because it requires self-reflection.

 

 1. Tell us about your biggest success as a coach! 

I cannot pick one, because all processes are amazing in their own right. I consider people who ask for help brave enough as they are, but those who even take steps to make changes in their life are really remarkable. It is a good feeling to see development in the lives of those people who choose me to guide them on this way, and I also feel grateful for their trust.

 1. How would you define coaching to somebody who has never heard of coaching before? How would you bring it closer to them?

The simplest way would be to define it as solution-focused conversation, where the coach and coachee work together in a partnership. We determine the goal of the coaching process and the coachee works toward achieving that goal. It is very important that coaching is a “doing” genre, only talking about something will not change anything.

 

 1. What do you think would be the best way to improve the public perception of coaches?

Informing the public would help a lot, since many people do not even know yet what coaching refers to exactly. The words coach and coaching are widespread, but few people are aware of the content of these words. And also professional work on the coaches’ part, which would elevate the reputation of the profession.

 

https://www.facebook.com/sunshiny.coaching

https://sunshinycoaching.com/