Interjú Polgár Lili mentorunkkal (közgazdász, szervezetfejlesztő, HR Business Partner, executive coach, tréner)

Interview with Lily Polgár, mentor (economist, OD, HR Business Partner, executive coach, trainer

 1. Mikor és miért döntöttél úgy, hogy coach leszel?

Ez egy hosszú érési folyamat eredménye volt nálam. 21 évesen elvesztettem édesapámat. Akkor kezdtem azon gondolkodni, hogy tényleg ennyi az élet? Megszületünk, felnövünk, dolgozunk, családunk lesz, meghalunk? Valahogy több értelme kell, hogy legyen. Erre kerestem a választ. Sok irányba mentem, végül a pozitív pszichológia állt hozzám legközelebb. Eleinte könyveket olvastam, majd egyre többet tanultam, és beépítettem a tanultakat az életembe. Mikor láttam, hogy ez működik, apránként elkezdtem átadni a környezetemnek is a tapasztalataimat, gondolataimat. Egyre inkább éreztem, hogy ez az, amivel foglalkozni szeretnék: emberek életére pozitív hatással lenni. A módszertan, hogy coaching, tréning, mentorálás, oktatás, egyéb fejlesztés, számomra mindegy, mindenkinek a legmegfelelőbbet próbálom adni a lehető legjobb tudásom szerint.

 

 1. Milyen képzés(eke)t végeztél el? Tervezel még valamilyen (coach, tréner szakmával kapcsolatos) képzés elvégzését?

6 éves korom óta folyamatosan tanulok, mivel a fejlődést mind szakmailag, mind a saját rezilienciám miatt is nagyon fontosnak tartom. Eredetileg közgazdász vagyok, majd sok-sok egyetemi, főiskolai és egyéb képzés után még most is úgy érzem, hogy rengeteg irány van még, amiben fejlődhetnék. Ha csak a tavalyi évemet nézzük, akkor Human Synergistics Leadership Impact nemzetközileg akkreditált tanácsadó, valamint a Corvinus posztgrad képzésén HR Business partner szakközgazdász lettem. Idén a Coach Akadémia két éves ACTP poszgrad képzését kezdem márciusban, és még gondolkodom egy újabb posztgradon is ősztől.  

 

 1. Mivel foglalkoztál előtte? Maradtál a pályán vagy a coaching lett a fő hivatásod? 

A fejlesztés a fő hivatásom, és ezt különböző módszerekkel teszem. (coaching, tanítás stb.) Már gyermekkoromtól ez érdekelt, 14 éves koromban volt az első tanítványom, egy orosz tanárnak segítettem németül tanulni. Itt éreztem meg először, hogy milyen csodálatos dolog emberek életére pozitív hatással lenni, támogatni őket, hogy elérjék a céljaikat, beteljesítsék álmaikat. 

 

 1. Hogyan változott meg az életed amióta elvégezted a coach képzést / amióta coachként dolgozol?

Az életemre rendkívül pozitív hatással van a coaching. Tiniként, és fiatal felnőttként egy drámakirálynő voltam. Könnyen megbántódtam, elkeseredtem, rendkívül alacsony volt az önértékelésem. Ma már könnyedén maradok megoldásfókuszban, sodródás helyett céljaim vannak, és lelkileg kiegyensúlyozott életet élek. Ez nem azt jelenti, hogy nekem nincsenek rossz napjaim, de ezeket a napokat már gyorsan kezelem, és nem ragadok bele. Egy életvidám, pozitív személynek tartom magam, aki képes meglátni a jót önmagában, másokban, és a körülményeiben is, mindezt nem egy hurráoptimista elvakult módon, hanem egy építő pozitív szemléletként. A coaching szemléletet nem lehet szerintem munka után letenni, én élem is minden nap, és végtelenül hálás vagyok, hogy elsajátíthattam, mert hiszem, hogy a sikereim és a kiegyensúlyozottságom, a boldog életem jelentős részben ennek köszönhető.

 

 1. Mik a terveid a coach szakmán belül, mit szeretnél elérni?

Szeretném a nemzetközi mestercoach akkreditációt is megszerezni, a coach és tréner képzéseimet folyamatosan fejleszteni, a diákjaimat támogatni a karrierjük során, valamint folyamatosan fejlődni. Mindig van hova. 20 év után is. 

Bár volt idő, mikor life coachinggal is foglalkoztam, most elsősorban felsővezetőket fejlesztek coachként, illetve tanítok coach és tréner képzéseken. Szeretnék még írni néhány könyvet is e témában, jelenleg kettő van folyamatban, még idén szeretném, ha megjelennének. (Az Örömterápia - Válaszd a boldogságot című könyvem 2016-ban jelent meg.)

 

 1. Mi a legnagyobb kihívás számodra a coach szakmán belül?

Azok az emberek, akiknek a coaching egy szitokszó, és akik szerint már mindenki coach. Én ezen mindig meglepődök, és azt gondolom, hogy igen, vannak itt is nagyon gyenge “szakemberek”, de melyik szakmában nincsenek? Másrészt mindig azt vallottam, hogy nem mondok addig véleményt, amíg nincs megfelelő mennyiségű információm, és tapasztalatom valamiről. Szerencsére én nagyon kevés ilyen hozzáállású emberrel találkoztam eddig az évek során, de hallok rémtörténeteket a diákjaimtól, kollégáimtól, és mindig csodálkozva, talán kissé naívan is hallgatom ezeket.  

 

 1. Miben rejlik szerinted a coaching ereje?

Az ügyfélben... Aki képes változtatni a saját életén, munkáján, elakadt élethelyzetén. Szerintem nincs szüksége senkinek sem coachra, mert mindenki képes megoldani a saját életét, ha amellett dönt, hogy változtat. Azonban sokkal gyorsabban, könnyebben lehet haladni ezen az úton egy coach segítségével. Illetve sokan elfelejtik, hogy nem csak arra jó a coach segítsége, hogy a nehéz élethelyzetben segítsen továbblendülni, hanem segíthet jóból kiválóvá is válni. Én ez utóbbival szeretek leginkább foglalkozni, és a business és executive coaching üléseim során ez van fókuszban. 

 

 1. Ha tudod és szeretnéd, oszd meg velünk az eddigi legütősebb sikeredet, amit egy coaching ülésen és/vagy folyamatban értél el! 

Nem emelnék ki egy esetet, mert én mindig nagyon boldog vagyok, ha látom, hogy az emberek képesek felelősséget vállalni az életükért, és cselekednek azért, hogy csodás életük legyen. Én csak a kísérőjük vagyok az útjukon, az érdem, illetve a siker az övék. 

 

 1. Olyannak, aki még sosem hallott a coachingról, miképpen tudod meghatározni, közelebb hozni a számára?

Mindenkinek vannak olyan életszakaszai, amikor jól jön valaki, aki meghallgat, elgondolkodtat, támogat az utadon. Akivel őszinte lehetsz, leteheted a maszkjaidat, mert nem ítélkezik, hanem elfogad olyannak, amilyen vagy. Sőt! Megmutatja, hogy értékes vagy, és képes vagy TE magad megoldani ezt az élethelyzetet, vagy szakmai elakadást. Hatalmas megkönnyebbülés, és felszabadultság, mikor látod, és megtapasztalod, hogy képes vagy tenni azért, hogy olyan életed legyen, amilyenre vágysz! 

 

 1. Milyen módon lehetne szerinted javítani a coachok széles társadalmi megítélésén?

Egyrészt azt gondolom, hogy nagyon sokan nem tudják mi a coaching, így fontos lenne erről minél többet kommunikálni, hangsúlyozva, hogy hol vannak a kompetencia határok, és mi az, amivel foglalkozunk, mi az, amivel nem. 

Másrészt fontos lenne a működésünket szakmai alapokon is szabályozni. Nincs TEAOR számunk, bárki lehet coach mindenféle végzettség nélkül is, nincs OKJ-s keretrendszer stb. Ezeken jó lenne változtatni. Persze nem egy salátatörvénnyel… 

 

 1. Mikor döntöttél úgy, hogy saját coaching képzést indítasz?

Emlékeim szerint kb. 5 éve fogalmazódott meg bennem, hogy indítani kellene egy coach képzést. Nagyon sok már végzett coach társam kért rendszeresen segítséget, és az első képzésemet is ők hívták életre. Aztán egyre többen, és többen szerettek volna nálam tanulni, abszolút szájhagyomány útján terjedt a hír. Később felnőttképzési intézmény lettem, és megnyitottam a kapukat a többi érdeklődő előtt is.

 

 1. Mi motiválja a jelentkezőket, hogy ezt a képzést válasszák? 

Sokféle a csapat. Egyrészt sok pszichológus és már végzett coach jár hozzám, és nagyon sok más segítő szakmából is érkeznek diákok. Van pszichiáter is, orvos, pedagógus, vezetők (főleg sales-esek), természetgyógyász is nagyon sok. A másik csoportot azok alkotják, akik önmaguk miatt szeretnék megtanulni ezt a módszertant, és magukat szeretnék fejleszteni, sőt, olyan résztvevő is gyakran akad, akinek ez az én-ideje, és így foglalkozik magával, hogy eljön a képzésre.

 

 1. Mi a legnagyobb hagyatéka egy ilyen képzésnek?

A gyakorlatias, használható tudás. Tudom, hogy ezt sok képzés mondja magáról, de itt egy olyan rendszerbe foglalt, struktúrált tudást kap a résztvevő, amivel valóban el tud indulni. Teljesen felépítünk egy 6 alkalmas folyamatot az első találkozástól onnan, hogy bemutatkozunk és tisztázzuk a kereteket, odáig, hogy az utolsó ülésen elköszönünk az ügyféltől. Ez kezdőknek kíváló mankót ad, és tudnak ezekre a biztos alapokra támaszkodni. A képzés további erőssége, hogy a vizsga után is folyamatos támogatást kapnak egy FB zárt csoportban a diákok. Így mindegy, mikor végzett, segítünk neki, hogy haladjon az útján, és elérje a céljait.

 

~

 

 1. When and why have you decided to become a coach?

It was the result of a longer process. I lost my dad when I was 21 years old. I began to wonder if that’s all there is to life? We are born, we grow up, we work, we have a family, and then we die? I somehow felt there is more to it then that. I was looking for an answer. I tried many approaches, but I felt positive psychology is the closest to my personality. At first I only read the books, but later I tried to incorporate the books into my life. When I realised it works, I started “teaching” this approach to my environment, too. Little by little, I shared my thoughts and experiences with them. And the more I did it, the more I felt this is the path I need to follow: to have a positive impact on people’s lives. The method itself is not important - it can be coaching, training, mentoring, education, any type of development, I don’t really care about the method, as long as I can share my knowledge and experience.

 

 1. What kind of training(s) did you complete? Are you planning any other courses or trainings (related to coach and trainer profession)?

I have been studying since I was 6 years old, I consider personal development important both professionally and resilient-wise. I graduated as an economist, and after many university and college-level degrees I still feel there are many directions my development can take. If I only look at my last year, I have become a Human Synergistics Leadership Impact internationally accredited consultant, and a HR Business partner after completing a postgraduate course at Corvinus University. This year I will start the ACTP postgraduate course in March and I still want to do another postgraduate course in Autumn.

 

 1. What was your original profession? Have you remained in the field or has coaching become your career? 

Personal and professional development is my vocation, and I do it with different methods (coaching, teaching etc.). Already in childhood I had my first student, a Russian teacher who needed to learn German. This is when I first felt how amazing it is to have a positive impact on people’s lives, to support them on their path to achieving their goals and making their dreams come true.

 

 1. How has your life changed since you became a coach?

Coaching has had an incredible impact on my life. As a teenager and young adult I was pretty much a drama queen. I got offended easily, my self-esteem was really low. Today I can stay focused on the solution and instead of drifting I have clear goals and a balanced life. This does not mean I do not have bad days, but I have learnt to deal with them and not get stuck. I consider myself to be a positive, joyful personality who is able to see the good in myself and others, but not in a hurra!optimistic way, but as a part of a constructive positive approach. Coaching is a way of thinking one cannot “shake off” after work, and I am eternally grateful for acquiring it and being able to live accordingly, because I firmly believe I owe my successes and my balanced and happy life to coaching.

 

 1. What are your plans as a coach, what would you like to achieve in the coaching profession?

I would like to acquire the international master coach accreditation and to further develop my coach and trainer courses; to support my students in their career and also to develop myself - namely, there are always new things to learn, even after 20 years.

Although I used to provide life coaching sessions in the past, nowadays I mostly develop senior executives and teach in coaching and training courses. I would like to write a few books on the topic, two are underway and I would like to publish them this year. (My first book, called Joy therapy - Choose happiness was published in 2016.)

 

 1. What is the biggest challenge for you in the coaching profession?

People who use the word “coaching” as a swearword, and who think anybody can become a coach nowadays. I am always surprised by this reaction, firstly because I am sure there are inadequate people in every profession, not only in coaching, and secondly because I tend not to form an opinion until I have enough information and experience. Luckily, I myself have not met many people like this, but I hear stories from my colleagues, students and always listen to them with dismay.

 

 1. What is the main power of coaching?

The clients themselves. Those who are able to make a change in their life, work, in anything where they experience an obstacle. I don’t think everybody needs a coach, we can all solve our own life’s problems if we really set our minds to do so. A coach, however, can help you go along the path of change much more quickly. Also, many forget that a coach is not only there for you to help you when you are stuck, but also when you want to switch from good to excellent. I personally prefer this type of coaching, and this is what I prioritise in my business and in my executive coaching sessions.

 

 1. Tell us about your biggest success as a coach! 

I don’t want to highlight one particular case, since I am always happy when I see people are taking responsibility for their lives and taking action to improve it. I am only there to support them on that path, the success and the merit is theirs.

 

 1. How would you define coaching to somebody who has never heard of coaching before? How would you bring it closer to them?

We all have periods in our lives when all we need is someone who listens, who acts as a sounding board, who supports us. Somebody who you can be open with, because they are not judgemental and they accept you for who you are. What is more, they show us our value, our capability to solve personal or professional problems in our lives. It is a huge relief and sense of liberation when you see and experience you are able to live the life you have always wanted to have!

 

 1. What do you think would be the best way to improve the public perception of coaches?

First of all I think there are still a lot of people who are not aware of what coaching is, so it would be extremely important to communicate more about it and emphasise the competence borders of coaching. Secondly, it would be beneficial to regulate our profession. We don’t have a TEAOR number and anybody can become a coach even without qualifications, there is no OKJ framework, etc. It would be good if all this changed, but I don’t think an ad hoc law is the solution.

 

 1. When have you decided to start your own coaching school? 

If I remember correctly it was about 5 years ago that I thought it would be a good idea to start a coaching course. Many qualified coaches have regularly asked for help so the first course was for them. After that more people wanted to study with me and the news spread through the grapevine. Later my courses became accredited as adult educational courses and I opened them for a wider auditorium.

 

 1. What usually motivates people to enroll in a coaching course?

There are people from all walks of life. There are many psychologists and qualified coaches, and there are students from other professions, too. There are psychiatrists, doctors, educators, executives (especially in sales), naturopaths. There is another group of people, who study for their own benefit, and would like to learn the methodology to be able to develop themselves. There are also those who consider the course their own me-time, time devoted to filling up their energy tank.

 

 1. What is the legacy of the courses?

A pragmatic, usable knowledge. I am aware many course developers say this about their own courses, but here people get a systemic, structured knowledge with which they are able to start their own practice. We build a 6-session process from the first session, where we introduce ourselves to each other and clarify the framework all the way to the last session, when our ways part. This provides great support for beginners. Another advantage of the course is that there is constant support for the alumni in a closed fb group. Irrespective of the fact when they finished, we provide support for them and help them reach their goals.

oromterapia.hu