Interjú Szilágyi Boglárkával - gyermekpszichiáter szakorvos, pár- és családterapeuta, life coach

1. Mikor és miért döntöttél úgy, hogy coach leszel?

Az orvosi egyetem elvégzése után felnőttpszichiátriai osztályon kezdtem dolgozni, ahol különböző problémákkal küzdő, más-más élethelyzetben lévő emberekkel találkoztam, történeteiket hallgattam. Mivel nagyon szeretem a gyerekeket és megtudtam, hogy van rá lehetőség, a gyermekpszichiátria felé vettem az irányt. Így belekóstoltam hivatásom felnőtt és gyermeki oldalába is mielőtt végleges döntést hoztam a jövőmet illetően. Jelenleg már gyermekpszichiáter szakorvosként, valamint családterapeutaként gyermekkel, családokkal foglalkozom. Folyamatosan képzem magam, hogy minél hatékonyabban tudjam segíteni a hozzám fordulókat. Nagyon szeretem magam beleásni pszichológiai témájú, önsegítő könyvekbe. Gyakran keresnek meg fiatal felnőttek egy-egy elakadással az életükben, amihez, úgy gondolom csodás lehetőséget nyújt a megoldásfókuszú coaching. 2019-ben végeztem el Polgár Lili online képzését. Ezt megelőzően már olvastam az Örömterápia című könyvét is.

2. Milyen képzéseket végeztél el? Tervezed-e még valamilyen képzés elvégzését?

Az orvosi pálya mellett, pár- és családterapeuta végzettséget szereztem a Magyar Családterápiás Egyesületnél, mert hiszem, hogy gyermekekkel csak a szülők bevonásával lehet sikeresen foglalkozni.  3 évvel ezelőtt edző lettem, hogy egy nők számára kifejlesztett mozgást, Beautyrobicot oktathassak, ami rengeteg pozitív hatással van az önbizalmukra és ezzel párhuzamosan életük számos területére. Jelenleg komplex integratív gyermekterapeutának tanulok. Bár ezt most éppen halasztom, mert 2020 februárjában megszületett a kisfiam, úgyhogy hamarosan a mesekönyvek lapozgatása indul. A jövőben szeretném coachként is minél jobban fejleszteni magam.

3. Mivel foglalkoztál előtte? Maradtál a pályán vagy a coaching lett a fő hivatásod?

Maradtam a pályán, de nagy álmom, hogy elsősorban vállalkozóként keressem a kenyerem.

4. Hogyan változott meg az életed mióta coachként dolgozol?

Úgy érzem, hogy én is gördülékenyebben oldom meg a napi dolgaimat, még inkább a megoldás érdekel a hosszas rágódás helyett. Ezen kívül bővült a bevethető eszköztáram a munkám során, aminek mindig nagyon örülök.

5. Mik a terveid a coach szakmán belül?

A gyermekekkel, családokkal való munka során is szeretném alkalmazni a tanultakat, illetve szeretnék a nők támogatására specializálódni.

6. Mi a legnagyobb kihívás számodra a coach szakmán belül?

Szerintem nagyon sok az előítélet a coach szakmával szemben (megjegyzem a pszichiátriával szemben is), ezeket szeretném megcáfolni. Úgy látszik szeretem a kihívásokat.

7. Miben rejlik a coaching ereje?

Hogy akkor is hat, ha nem hisznek benne. Persze, kell egy kis szenvedésnyomás, tenni akarás, elhatározás az illetőben, de maga a módszer teszi a dolgát, ha az ember nyitott rá, hogy elkezdje.

8. Olyannak, aki még sosem hallott a coachingról, hogyan tudod meghatározni, közelebb hozni a számára?

Mindenki kerülhet olyan helyzetbe az életében, amiből nem látja a kiutat, nem tudja egyedül megoldani a problémáját, mert amikor benne van az ember egy szituációban, akkor az érzelmek vezérlik, nem tud racionálisan gondolkodni, nem biztos, hogy átlátja a helyzetet, vagy csak egy bizonyos nézőpontból. A segítő az, aki ilyenkor professzionális kérdések által vezeti rá az illetőt a saját megoldására.

9. Milyen módon lehetne javítani a coachok társadalmi megítélését?

Azt gondolom, hogy a szakmaiság mindennél fontosabb. Ha a legjobb tudásunk szerint végezzük a munkánkat és ez terjed szájról szájra, akkor megmutathatjuk az embereknek, hogy milyen biztos támaszt jelent egy coach.