ASMR mint nyelvtanulási lehetőség

vigyázz, nehogy belealudj!

Nincsenek véletlenek. Már hónapok óta érlelődik bennem egy AMSR-ral kapcsolatos bejegyzés, amelyben bemutatom ezeket a videókat, mint nyelvtanulási lehetőséget, és mire odajutottam, hogy meg is írom, megjelent kedvenc ASMR videókészítőm könyve, amiről egy tegnapi videóban számol be. A videóban elmondja, hogy honnan indult és hova jutott ez az irányzat, milyen nehézségekkel és kihívásokkal kellett szembenéznie az elmúlt 5 évben, amióta az ASMR közösség része.

De kezdjük az elején! Mi is az az ASMR?

"Az ASMR mozaikszó az angol Autonomous Sensory Meridian Response szavak kezdőbetűből áll, ami magyarul annyit jelent, hogy önkéntelen idegi-érzéki válasz, bár konkrét magyar tudományos és klinikai megfelelője nincs, ezért mindenki csak ASMR-ként utal rá a magyar nyelvterületen és a videókban is." (forrás)

Mint minden új irányzat esetén, pontosabban, mint minden ÚJ dologban, sokszor érték támadások az ASMR közösség tagjait, de akik már az elején megértették, miről szól, és mi a célja, felkarolták ezt az irányzatot és kihasználták az általa nyújtott lehetőségeket.

Mik is ezek pontosan?

Alapvetően a felhasználók arra használják, hogy ellazuljanak, letegyék a napi stresszt és problémáikat, de ebben a rövid bejegyzésben én arra szeretnélek benneteket ösztönözni, hogy nyelvtanulási céllal nézzétek, hallgasságtok őket. Más szóval, ne magyar nyelvű ASMR videókat keressetek, hanem angol nyelvűeket, és azon belül is olyanokat, amelyben valamilyen szituációkat játszanak el (role-play).

A fent említett ASMR videós legnézettebb videói azok, amelyekben például szállodai recepciós bőrébe bújva játszik el egy párbeszédet a vendéggel, vagy fodrászként cseverészik a vendégével, máskor könyvtárosként mutatja be a könyvtárlátogatónak a legnépszerűbb könyveket, de nagyon hasznos szókincset tudunk elsajátítani az állásinterjús videóból is. (Itt az összes szerepjátékos videó.)

Mint mindennek, az ASMR videóknak is van hátulütője. Ha ugyanis nem találod furcsának, természetellenesnek azt, hogy suttogva beszélnek benne, nagy valószínűséggel bele fogsz aludni. De ennek a nyelvtanulási "módszernek" az a szépsége, hogy akkor is tanulsz, amikor alszol és/vagy relaxálsz. Természetesen nem tudja helyettesíteni az aktív nyelvtanulást, de a passzív nyelvelsajátításnak is van helye a folyamatnak, mert a nyugodt állapotban levő agy szivacsként szippantja be magába a kifejezéseket, javul a hallás utáni értésed, és előbb-utóbb a videókban hallott szavak, mondatok ismerősként csengenek majd.