Interjú Balog Annával, lóasszisztált trénerrel, life és business coachcsal

Interview with Anna Balog, horse-assisted trainer, life and business coach

1. Mikor és miért döntöttél úgy, hogy coach leszel?

Szerintem jóval előbb, mint ahogy ez tudatosult volna…nálunk valamilyen szinten családi hagyomány az „emberekkel való foglalkozás”…lelkészek, tanárok, pszichológusok, orvosok, védőnők, politikusok, kereskedők, vállalatvezetők…szűk és tágabb családi körben ők mind megtalálhatóak. Ennek ellenére az én pályám nem így indult: értékesítés és marketing terület, rendezvényszervezés és irodavezetés, politikai elemzések és beszédírás – én így kezdtem. Három évvel ezelőtt – egy nagyon mély hullámvölgy hatására – kezdtem el önismerettel foglalkozni úgy igazán. Ekkor jöttem rá, hogy senki nem tudja helyettem rendbe tenni az életemet és hogy én leszek az, akinek tennie kell valamit. Egy darabig keresgéltem, mire megtaláltam, hogy a coaching lesz az az irányzat, amivel valóban előre lendülnek a dolgok, amiben rá tudok jönni arra, hogy merre is van az arra. Innen már csak egy lépés volt az, hogy megállapítsam: szeretném, ha más emberek számára is hozzáférhetővé válna ez a lehetőség, hogy mások is tudják azt az életet élni, amit szeretnének. A coach képzésem egyik otthoni gyakorlataként jöttem rá, hogy a coaching eszközök mellé én egy élő „eszközt”  (és ez nagyon idézőjel!) is be tudok hozni a klienseim számára: ezek pedig a lovak, akik hatalmas hozzájárulást jelenthetnek az önismeretben. Gyermekkorom óta rajongok ezekért a csodálatos állatokért, 2013 óta pedig saját otthonunk „kertjében” tartjuk őket, ezzel egy olyan kapcsolatot kialakítva velük, ami fantasztikus feltételt teremt a közös munkához.

2. Milyen képzés(eke)t végeztél el? Tervezel még valamilyen (coach, tréner szakmával kapcsolatos) képzés elvégzését?

 Eddig – és ez nagyon „eddig” – egy life és business képzést, egy life coach képzést és egy erre épülő haladó coach képzést, valamint lóasszisztált tréneri képzést végeztem. Tréneri képzésemet e hónap végén kezdem meg, emellett pedig folyamatosan képzem magam szakirányú könyvek, cikkek olvasásával, videóelődadások meghallgatásával.

3. Mivel foglalkoztál előtte? Maradtál a pályán vagy a coaching lett a fő hivatásod? 

„Munkás életemet” egy nemzetközi szállodalánc értékesítési és marketing igazgatóságán kezdtem, majd az Osztrák Kereskedelmi Kamara budapesti kirendeltségén dolgoztam, mint rendezvényszervező, irodavezető és személyi asszisztens. Később egy politika és média elemzőcég égisze alatt működtem, majd egy polgármesteri kabinetirodán tevékenykedtem.

4. Hogyan változott meg az életed amióta elvégezted a coach képzést / amióta coachként dolgozol?

Nagyon. J Egy egészen más minőséget élek nap mint nap: azon felül, hogy megtaláltam azt a hivatást, ami valóban szerelem, amit tiszta és teljes szívből csinálhatok, a „mindennapi” életemben is minőségi változások következtek be. Igyekszem az életem minden területén alkalmazni a megoldásközpontú szemléletet, és ezt adom át a gyerekeimnek is. Mindig el lehet és el szabad mondani a problémát, de itt már nem állunk meg. Nagyon gyorsan és nagyon hatékonyan váltjuk át a fókuszt a megoldásokra. Nem arról van szó, hogy nincsenek problémák, nehézségek, hanem arról, hogy ezeket most már nagyon rövid idő meg tudjuk oldani. 

5. Mik a terveid a coach szakmán belül, mit szeretnél elérni?

A life coaching mellett az igazi szerelem a lóasszisztált tréning, amelybe egyre jobban beépítem a coaching elemeit, így – azt hiszem – születőben van egy olyan módszer, ami igazán egyedi lesz. Szeretném, ha Magyarországon a coaching mellett a lovak segítségével megvalósuló önismeret szélesebb körben is elterjedne, ha nem csak magánszemélyek, hanem egyre több vezető, vállalkozás, csapat számára is felmerüljön mint fejlődési lehetőség.

6. Mi a legnagyobb kihívás számodra a coach szakmán belül?

Az igazi kihívást az jelenti most, hogy ellenálljak a saját tudás- és fejlődési vágyamnak. Hogy képes legyek arra, hogy néha nemet mondjak egy képzésre és széééépen kivárjam azt, amikor eljön annak is az ideje. Emellett sokszor saját magamat kell korlátoznom abban is, hogy mennyit dolgozom – de azt hiszem ez normális, amikor az ember szívből csinálja azt, amit csinál.

7. Miben rejlik szerinted a coaching ereje?

Számomra két dolog nagyon fontos a coachingban: a fókuszváltás/megtartás és a megoldások megtalálása. Egy coaching folyamat szerintem akkor sikeres, amikor az ügyfél megtanulja azt, hogy hogyan tud gyorsan váltani a „problémafókusz” és a „megoldásfókusz” között, valamint rájön arra, hogy valójában ő (és egyedül ő) képes megoldani a kihívásait. Fontos számomra az is, hogy a folyamat végére a kliens megtanul egy új mintát, kvázi talál egy saját magára és az életére szabott, hatékony „megoldókulcsot” és ettől kezdve ő maga támogatás nélkül is megtalálhatja a saját útját, saját stratégiáit.

8. Ha tudod és szeretnéd, oszd meg velünk az eddigi legütősebb sikeredet, amit egy coaching ülésen és/vagy folyamatban értél el! 

Minden kliens minden sikere – mert nekik mindig az a legnagyobb és ettől válik számomra is sikerré. De legütősebbként mégis a saját sikeremet érzem: nagyon rövid idő alatt jutottam el egy olyan életbe, amiben azzal és azokkal foglalkozhatok nap mint nap, akikkel a legjobban szeretek.

9. Olyannak, aki még sosem hallott a coachingról, miképpen tudod meghatározni, közelebb hozni a számára?

Nehézségei, problémái mindenkinek vannak: ilyenkor nagy segítség tud lenni egy külső – és tényleg külső – ítélet- és megítélésmentes, őszinte szemlélő, aki támogat Téged abban, hogy a lehető leghamarabb kikeveredj az elakadásaidból, az éppen aktuális gödörből. Van olyan, hogy a fától nem látja az ember az erdőt – azonban ilyenkor sem arra van szükség, hogy valaki megmondja, hogy mit csinálj, hiszen honnan tudhatná más, hogy Neked mi a legjobb. Azt csakis Te tudhatod. Abban viszont, hogy ezt az utat, megoldást hogyan találd meg, hatalmas támogatás lehet egy coach, aki előtt saját magad lehetsz, aki meghallgat, akinek segítségével megtalálhatod a saját, egyedi, egyéni „megoldókulcsoda”.

10. Milyen módon lehetne szerinted javítani a coachok széles társadalmi megítélésén?

Fontosnak gondolom, mind a coach képzés, mind a tevékenység jogi, törvényi, oktatási kereteinek tisztázást, meghatározását, olyan módon, hogy ezáltal ne sérüljön a szakma. Egy egységes keretrendszer, a megfelelő képzések és szűrők alkalmazásával rengeteget lehetne javítani a szakma megítélésén. Sokszor hallom azt, hogy „gyakorlatilag bárki lehet coach”, és ez természetesen a szakma felhígulásához vezethet. Jó lenne, ha a coaching nem egy „nem tudom mit kezdjek magammal, leszek coach” lehetőség lenne, hanem ha olyan emberek nevezhetnék magukat coachnak, akiknek mind a szakmai tudása, mind az emberi hozzáállása alkalmassá teszi őket erre.

~

  1. When and why have you decided to become a coach?

I think well before I even realized it. Namely, it is a family tradition to "deal with people" – there are pastors, teachers, psychologists, doctors, nurses, politicians, tradesmen, business leaders in our family. My career, however, took a different turn: I started in sales and marketing, event management and office management, political analysis and speech writing. Three years ago, due to a deep crisis I found myself in I began to really engage in self-discovery. This is when I realized that no one but me can put my life in order and that I will have to be the one who takes action. It took me a while but then I found coaching and it proved to be the method with which things really get done. From here, it took only one tiny step for me to decide I would like other people to have this opportunity, too, so that others can live the life they wish for. One of the home practices during my coaching training was to bring a live "tool" (in huge quotation marks) to my clients in addition to other coaching tools: and I chose horses, because they can make a huge contribution to self-knowledge. I have been a fan of these wonderful animals since my childhood, and since 2013 we have kept them in the "garden" of our home, building a relationship with them that creates a fantastic environment for working together.

  1. What kind of training(s) did you complete? Are you planning any other ones?

I have so far completed a  life and business coaching course, an elementary and advanced life coach (with another mentor) and a horse-assisted trainer course. I will start my trainer course at the end of this month. I also continuously broaden my knowledge and my skills by reading professional books and articles, listening to videos.

  1. What was your original profession? Have you remained in the field or has coaching become your career?

I started my "working life" at the sales and marketing department of an international hotel chain, then worked for the Budapest branch of the Austrian Chamber of Commerce as an event organizer, office manager and personal assistant. Later, I worked for a political and media analytics company and after that at the mayor's office.

  1. How has your life changed since you became a coach / since you have been working as a coach?

It has changed a lot. I have a completely different life quality: in addition to finding the vocation I trully love, there have been qualitative changes in my “everyday” life, too. I try to apply a solution-oriented approach in all areas of my life and I also pass this approach on to my children. The problem can and should always be verbalised, but now we don’t simply stop there. We switch focus from problem to solution quickly and very effectively. It is not the case that there are no problems or difficulties anymore, but we can solve them in a very short time.

  1. What are your plans as a coach, what would you like to achieve in the coaching profession? 

In addition to life coaching, my true love and vocation is the horse-assisted training, into which I incorporate increasingly more coaching elements, so I believe I am able to develop a truly unique method. I would to spread self-awareness through coaching in Hungary, not only for individuals, but also for managers, companies and teams as a development opportunity.

  1. What is the biggest challenge for you in the coaching profession?

The real challenge now is to resist my own desire for knowledge and development. To be able to sometimes say no to a training and wait for when the time comes. Besides, I often have to limit myself to how much work I do – but I think it's normal for a person to do what they do wholeheartedly.

  1. What is the main benefit / advantage / power of coaching?

Two things are very important to me in coaching: changing/retaining focus and finding solutions. I think a coaching process is successful when a client learns how to quickly switch between "problem focus" and "solution focus" and realizes that they (and they alone) are able to solve their challenges. It is also important to me that at the end of the process the client learns a new pattern, finds an effective "solution key" tailored to themselves and their life and from then on can find their own way, their own strategies without support.

  1. Tell us about your biggest success as a coach (either in a session, or as an achievement)!

Every success of every client – because at that moment it is the biggest success for that particulat clients and that is what makes it a success for me, too. But my own success is the most striking: in a very short time, I have reached a life where I get to do what I love and be with people I love.

  1. How would you define coaching to somebody who has never heard of coaching before?

Everyone has difficulties and problems in their lives: in this case, an objective and honest observer who does not judge you and your decisions and who can support you in getting out of your mess as soon as possible can be a great help. There are times when you can't see the forest from the tree – but at these times you don't need someone to tell you what to do, because nobody else has walked in your shoes. Only you know what would be the best for you. In finding this path or solution, however, a coach can be a huge support, with whom you don’t need to pretend and can be yourself, who listens to you, and who can help you find your own, unique path.

  1. What do you think would be the best way to improve the public perception of coaches?

I believe it would be important to clarify and define the legal and educational frameworks of both coach training and coach activity without doing harm to the profession. Applying a single, unified framework and with appropriate training and filters, the perception of the profession could greatly improve. I often hear the phrase "practically anyone can become a coach nowadays," and that naturally leads to increasing amateurism within the profession. It would be good if coaching was not an "I don't know what to do with myself, I should become a coach" kind of opportunity, but if only people who show exceptionality in both knowledge and attitude can become coaches.

 

Soulcoaching - önismeret lovakkal

soulcoachingwithhorses

baloganna.hu